söndag 25 mars 2012

Filmtips: The Hunger Games

The Hunger Games

----------------------

Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Lenny Kravitz, Willow Shields, Paula Malcomson, Alexander Ludwig m.fl

---------------------

Regi: Gary Ross

Musik: James Newton Howard

Status: Bioaktuell

--------------------

Handling: Tänk dig en framtid där alla rika bor i den fina huvudstaden och resten av befolkningen bor i olika distrikt och lever väldigt fattigt. Att det enda som är kvar av världen efter krig och ett antal naturkatastrofer är Nordamerika. I den framtiden lever 16-åriga Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) tillsammans med sin lillasyster Primrose (Willow Shields) och sin mamma (Paula Malcomson) i distrikt 12 som sysslar med kolproduktion.

För att få mat för dagen tjuvjagar hon tillsammans med sin två år äldre vän Gale (Liam Hemsworth) i skogen utanför distriktets gränser. Varje år anordnas en tävling i huvudstaden. De lottar ut en pojke och en flicka mellan 12 och 18 år från alla distrikten. 24 stycken ungdomar från de olika distrikten ska vara på en arena och endast en kommer tillbaka levande. Priset är att få leva ett liv i lyx. Att bli uttagen innebär en ganska säker död, och dör man inte har man varit tvungen att ta någon annans liv. Tävlingen kallas "Hungerspelen" och sänds live på TV i huvudstaden och i distrikten. När Katniss syster Primrose blir dragen som flickan som ska representera distrikt 12 tar Katniss hennes plats som frivillig. Pojken som blir lottad är bagarens son Peeta Mellark (Josh Hutcherson). Han och Katniss har aldrig pratat med varandra, men minns att de sett varann i byn. Gale lovar att ta hand om Primrose och Katniss mor och hjälpa dem med mat.


FetPeeta och Katniss reser till huvudstaden för att förbereda sig inför Hungerspelen. De får reda på att arenan de ska vara på ser olika ut från år till år. Det kan vara vad som helst från öken till vinterlandskap. De är 24 stycken "spelare" som ska vistas på arenan och de måste döda de andra för att kunna vinna. Spelledaren kan styra naturkatastrofer som till exempel skogsbränder om det går för långsamt och för få spelare dör. Allt detta för att det ska bli så underhållande som möjligt för alla som tittar på det på TV. De får några dagar på sig att träna innan de ska börja spela. Dessutom ska de helst bli populära och få folk att gilla dem. Det kan leda till "sponsorer" som kan skicka gåvor under spelets gång.
När de kommer ut på arenan är det ett skogslandskap som breder ut sig framför dem. Katniss klarar sig ganska bra eftersom att hon är van vid att jaga i skogen hemma i distrikt 12 och kan använda pil och båge mycket bra. Men kommer hon att klara alla utmaningar hon ställs inför, och hur ska det gå för Peeta?
Jag tyckte: Det var väldigt debatterat om filmen skulle ha 11-årsgräns eller 15-årsgräns och tillslut fick den 11. Själv skulle jag nog ha tyckt 15. Inte för att den var otäck så, jag skulle nog mer ha tänkt att den skulle vara svår att förstå om man var 11 år, men det är ju olika från person till person! Det finns så klart 11-åringar som förstod allting. Den här filmen var väldigt bra. Jag skulle nog våga säga att det kommer vara på topp 3 av alla filmer under 2012. De hade gjort allting väldigt bra. Man kunde verkligen se skillnaderna mellan de fattiga distrikten och huvudstaden. Miljöerna var så fina och jag ville bara krama om dem (om man nu kan krama miljöer?). Alla i huvudstaden hade färgglada kläder och var väldigt generöst sminkade med långa lösögonfransar och ögonskuggor i alla regnbågens färger. Det gjorde så att man såg skillnaden ännu tydligare.
Jag har inte läst böckerna, men har köpt den fösta för att läsa den. Alla säger att filmen är mycket lik boken och det låter ju väldigt lovande eftersom filmen var så otroligt bra!
Jennifer är Oscarsnominerad för sin roll som Katniss Everdeen och jag hoppas så att hon ska få den! Denna 21-åriga tjej som gör rollen på ett exemplariskt sätt. Hon är den näst yngsta som någonsin har fått en Oscarsnominering för Bästa Kvinnliga Huvudroll! Jag är säker på att vi kommer se henne mycket framöver.
Alla skådespelare var väldigt duktiga, många var ju relativt unga. De gjorde ett fantastiskt jobb och gick verkligen in i sina karaktärer. Det gjorde att allt blev så levande.
Nej, jag kan bara säga att jag älskar älskar älskar den! Om ni inte redan har sett den, gör det nu, kasta er iväg och boka biljetter. Ni kommer inte att bli besvikna.
Betyg: 5/5 Så klart!!
Mycket nöje!
Kram Daniela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar