söndag 25 mars 2012

Filmtips: In Time


In Time

-----------------
Cast: Amanda Seyfried, Justin Timberlake, Cillian Murphy, Olivia Wilde, Alex Pettyfer, Matt Bomer, Johnny Galecki, Vincent Kartheiser m.fl
-----------------
Regi: Andrew Niccol
Musik: Craig Armstrong
Status: Nyss utkommen på DVD
----------------
Handling: Vi befinner oss i en framtid där åldrande och pengar inte längre existerar. När du fyllt 25 år åldras du inte längre. Du köper ingenting med pengar, utan du har endast din tid att köpslå med. Alla har en klocka på armen, den visar den tiden som du har kvar att leva. Sekunder, minuter, timmar, dagar, månader, och om du har riktigt tur: år. De som är rika kan få näst intill evigt liv medan de fattiga måste stjäla, tigga och kämpa varje sekund för att få tid så att det räcker till mat. Will Salas (Justin Timberlake) lever ett fattigt liv tillsammas med sin mamma (Olivia Wilde). Han arbetar på fabrik och jobbar ofta övertid för att få ihop tid så att det ska räcka. Han vet att varje dag kan vara hans sista. Där han bor förekommer det mord och stölder för bara timmar.

En dag kommer Tidsväktaren Leon (Cillian Murphy) och anklagar honom för mord. Han flyr till den stadsdelen där alla de rika bor. Där träffar han Sylvia (Amanda Seyfried), dotter till Philippe Weis (Vincent Kartheiser). Han äger nästan alla företag och är kanske den rikaste i världen. Sylvia är ständigt i sällskap med sina livvakter, men Will lyckas ändå få ett privat samtal med henne. Helt plötsligt dyker Tidsväktaren upp igen och Will måste fly. Nu har han dessutom tidstjuven och mördaren Fortis (Alex Pettyfer) efter sig. Han tar med sig Sylvia och de börjar ett projekt. När Sylvia förstår hur Wills liv ser ut inser hon en viktig sak: ingen borde få leva för evigt när vissa hänger på kanten till döden varje dag. Samtidigt försöker Will bevisa att han är oskyldig till mordet, men tiden är inte på deras sida.

Jag tyckte: Den var riktigt bra. jag måste säga att jag tyckte att den var lite lik Titanic på något sätt. Det var samma stress, man visste att det inte var långt kvar. Själv tycker jag att det är lite jobbigt när man sitter som på nålar och känner sig stressad, men och andra sidan så måste det ju vara en bra film eftersom att man dras med så. Miljöerna var trovärdiga och skådespelarna var väldigt duktiga. Jag trodde inte att jag skulle gilla den, men blev glatt överraskad! Den hade också ett otroligt bra budskap som jag kan se i vårat samhälle nu. Inte så mycket i sverige kanske, så klart att det finns, men det förekommer mer i andra delar av världen: nämligen att några har så mycket så att de kan leva i överflöd medan andra får kämpa för att klara sig. Jag rekommenderar filmen starkt till alla. Den är så värd det!

Betyg: 5/5!

Kram Daniela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar