tisdag 11 januari 2011

Filmtips: Arn - Tempelriddaren, del 1

Arn - Tempelriddaren


---------------------------


Cast: Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Mirja Turestedt, Stellan Skarsgård, Michael Nyqvist, Vincent Perez, Lina Englund, Svante Martin, Bibi Andersson, Fanny Risberg, Gustaf Skarsgård, Josefine Ljungman, Annika Hallin.

Regissör - Peter Flinth
---------------------------

År 1150 föds den lilla pojken Arn Magnusson (Joakim Nätterqvist) och växer upp på Arnäs gård i Västa Götaland tillsammans med sin bror Eskil (Morgan Alling)***. Som liten råkar han ut för en svår olycka och är påväg att dö. Hans föräldrar (Mirja Turestedt och Michael Nyqvist) ber till jungfru Maria och Gud att Arn ska överleva och att om han gör det så ska dom skänka honom till Guds heliga arbete, alltså klostret. Som genom ett mirakel överlever Arn, men hans föräldrar drar sig för att ge honom till munkarna. När hans mamma Sigrid får Svinpest tror dom att det är Guds straff för att dom inte har gjort som dom lovat. Sigrid tar med sig Arn till Varnhems kloster, strax därefetr dör hon i svinpest och blodförgiftning.

Arn växer upp på klostert och lär sig Latin, Franska och Engelska. Han träffar också Broder Guilbert (Vincent Perez)som lär honom stridskonst. Arn upptäcker att han är både vänster och högerhänt, han kan änvända båda lika bra, vilket gör honom till en fantastisk krigare. Men han är inte bara upplärd till krigare, utan också en Gudsman. Han får sin första häst av Broder Guilbert, en häst från Jerusalem som heter Chamsiin. När han är 16 eller 17 år kommer han tillbaka till Arnäs och är då en man som är naiv och oförstående för världen utanför klostermurarna.

I Sverige rasar kriget mellan två ätter. Sverkersätten och Eriksätten. Arn är bästa vän med Knut Eriksson av Eriksätten (Gustaf Skarsgård) och hjälper honom att dräpa den nuvarande kungen, Karl Sverkersson (Svante Martin), som innan dess dräpte Knuts pappa Erik Jedvardsson. Efter bara några månader förälskar han sig i Cecilia Algotsdotter (Sofia Helin). Men hennes syster Katarina Algotsdotter (Lina Englund), som innan Arn och Cecilia träffades hade gett sig på Arn när han sov, blir fruktansvärt avundsjuk och ljuger och berättar att Arn först haft ihop det med henne, och sedan med Cecilia, som dessutom är gravid med Arns barn. Arn och Cecilia döms till 20 år i var sitt kloster. Cecilia i Gudhems kloster och Arn i Varnhem.

Efter några år skickas Arn som tempelriddare till det Heliga Landet (Jerusalem), där han ska stanna tills han får återgå till sitt förra liv i Sverige. Men även i det Heliga Landet pågår strider mellan Muslimer och Kristna om det som för båda är heligt. Jerusalem. Arns vistelse där kommer vara påverkande för mångas liv och död.

Under tiden tillbringar Cecilia en hemsk tid i Gudhems kloster. Abedissan Rikissa (Bibi Andersson) är emot henne och vill göra tillvaron så fruktansvärd för henne som möjligt. Efetr många hemska upplevelser får Cecilia Äntligen en vän, Cecilia Blanka (Fanny Risberg) som är förlovad med Knut Eriksson, som är påväg att vinna striden över Sverkrarna och lyckas bli kung och vill att hans fästmö ska vara i klostret tills kriget är slut. Blanka blir lika illa behandlad som Cecilia. Hon berättar också för Cecilia att hennes som Magnus bor hos Arns farbror Birger Brosa (Stellan Skarsgård). Cecilia, som trodde att Rikissa hade dödat barnet, blir överlycklig, men ingen vet något om Arn. Efter många år kommer Knut och hämtar Cecilia Blanka
som säger att om Rikissa någon gång skadar Cecilia igen kommer det att stå henne mycket dyrt efterson hon numera är drottning och har mycket makt.

Jag tyckte att filmen var fruktansvärt bra. Den var också bra historiskt sett, man fick lära sig mycket om medeltiden och om religon. Den blev aldrig tråkig eller långsam. Skådespelarna var mycke bra valda och naturen var härlig! Jag har också läst boken, men tyckte att skillnaden var hårfin. alltså, det är klart att man får mycket mer information och tankar och beskrivelser i en bok, men om man bortser från detta var handlingen densamma.

En film som man ur min synpunkt bara måste se!
Jag skulle vilja ge den 100 av 5, men tyvärr går ju inte det, så jag får väl nöja mig med:

Betyg: En klar 5/5!



*** = När Arn, Knut och Eskil är små är det givetvis inte samma skådespelare som när dom är vuxna :

Arn som Barn - Noa Samenius
Arn som Tonåring - Bisse Unger
Arn som Ungdom/Vuxen - Joakim Nätterqvist

Eskil som Barn - Mikael Bohlin
Eskil som Vuxen - Morgan Alling

Knut Eriksson som Barn - Johan Arrenius
Knut Eriksson som vuxen - Gustaf Skarsgård

P.S 1, Recention av Arn - Riket Vid Vägens Slut kommer imorgon (onsdag), del 3 av recentionen kommer på torsdag, och den kommer handla lite mer om vad jag tyckte :)
P.S 2, Om du vill se hela rollistan, klicka HÄR
Kram Daniela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar